בית החולים הלל יפה ממוקם בחדרה, ונחשב למוסד רפואי מוביל באזור השרון. העובדות מראות שבחדרי הלידה של בית החולים נולדים מדי שנה יותר מכ-4,000 תינוקות, כאשר המגמה בשנים האחרונות היא מגמת עלייה.
באופן לא מפתיע, האם והתינוק מקבלים את כל השירותים והטיפולים המצופים ממוסד רפואי בסדר גודל שכזה. לפניכם סקירה מקיפה של היבט חשוב זה בתפעול של בית החולים הלל יפה.
מה מציע בית החולים הלל יפה ליולדות?
בבית החולים הלל יפה פועלת מחלקת נשים ויולדות, שהליבה שלה היא חדרי הלידה. המחלקה כוללת שמונה חדרי לידה פרטיים, שנחשבים לנוחים, מציעים אווירה נעימה וגם אבזור ראוי בהחלט. כל אחד מהחדרים כולל מיטת לידה אלקטרונית מתכווננת, יחד עם ציוד לניטור האם והילד (מוניטור קרדיולוגי, מזרק אפידורל אלקטרוני, מכשירי אולטרה סאונד בטני ווגינלי, מוניטור עוברי אלחוטי ועוד).
הבעיה העיקרית היא שבחדרי הלידה עצמם אין שירותים ומקלחות, כך שנדרש להשתמש באלה של המחלקה עצמה. שימו לב שבניגוד לבתי חולים אחרים, העובדה שיש בהלל יפה רק שתי מיטות בחדר הקבלה, מביאה לכך שפעמים רבות הקבלה של היולדת נעשית בחדר הלידה עצמו – מה שנחשב לנוח יותר מבחינת החלק הארי של הנשים. היולדת יכולה להגיע עם עד שני מלווים לחדר הלידה, עם אפשרות לדולה פרטית.
הלידה עצמה אפשרית במספר שיטות: לידה טבעית, לידה קונבציונלית, לידה בעזרת טיפולים מקשת הרפואה המשלימה או לידת טיפול נמרץ, המיועדת למקרים מורכבים או לנשים בקבוצת סיכון גבוהה. כדי להקל על הכאבים נעשה שימוש בשיטות קונבנציונליות ואלטרנטיביות. המדיניות היא לבצע אלחו אפידורלי רק במהלך הלידה הפעילה, ולא לפניה כשמבחינה כמותית אחוז השימוש באפידורל בהילל יפה דומה או מעט גבוה ביחס לממוצע הארצי, תלוי בשנה. שיטות אחרות הן משככי כאבים, או לחלופין שיטות אלטרנטיביות יותר: כדור פיזיו, טיפולי שיאצו, שיטות תנועתיות וכן הלאה.
אחוז הניתוחים הקיסריים בבית החולים גבוה ביחס לממוצע הארצי, אך לעומתו אחוז הביצוע של חתכי חיץ דווקא נמוך יחסית. שימו לב שמכיוון שהניתוחים הקיסריים נעשים בחדר הניתוח הכללי של בית החולים, ולא באגף היולדות, אין אפשרות לבן הזוג של היולדת ללוות אותה בניתוח עצמו. הניטור במחלקה נעשה פעמים רבות לסירוגין, מבלי שיש צורך בריתוק של היולדת למיטתה, כאשר החדשות הטובות מהבחינה הזו הן שבבית החולים יש מוניטור אלחוטי.
בבית החולים הלל יפה מגלים גמישות מסוימת לרצונות של הנשים, וגם מכבדים תכניות לידה מוכנות מראש: בין השאר בשאלות דוגמת תנוחת הלידה המועדפת, או המועד בו היא מעוניינת שייעשה החיתוך של חבל הטבור (אם לא מביעים רצון ספציפי, ייעשה החיתוך מיד אחרי הלידה). בית החולים משתמש ברמה הכללית בפיטוצין לצורך כיווץ הרחם, אבל גם כאן יש הקשבה לרצונה של האישה היולדת.
צוות בית החולים הוא די רחב, וכולל בין שלוש לארבע מיילדות (תלוי בשעה), רופא מרדים ועוד. בבית החולים הלל יפה יש יחידות ומרפאות שונים המיועדים למצבים ייחודיים או מורכבים, ביניהם מיון נשים ויולדות, היחידה להריון בסיכון, מרפאה לאקו לב עוברי, יחידת אולטרה סאונד, שירותים גינקו-אונקולוגיים, יחידה להפריה חוץ גופית ועוד.
מחלקת היולדות ותנאי האשפוז
בבית החולים הלל יפה יש מחלקת יולדות, המורכבת משתי יחידות נפרדות. המחלקה הראשונה, ה"רגילה" כוללת עשרים חדרים שבכל אחד מהם יש שתיים או שלוש מיטות, שירותים ומקלחת בכל אחד מצידי החדר. לצד זה יש במקום יחידה נפרדת ובה שישה חדרים, המיועדים לנשים הבוחרות בשיטת הביות המלא (כלומר, שהתינוק יהיה לצידן משך כל האשפוז, כולל בלילה) – שיטה שחזרה להיות רלוונטית בבית החלים אחרי השיפוצים שהוא עבר לאחרונה. מצב היולדת, שיקולי הרופאים ורצונות האם עשויים להגדיר היכן היא תמוקם לאחר הלידה, אשר מבחינת הגישה הכללית אפשר לטעון שבהלל יפה תומכים בביות, אפילו בביות מלא, כמו גם בהנקה טבעית של התינוק.
משך האשפוז תלוי בסוג הלידה, כאשר מן הסתם הוא יהיה ארוך יותר במקרה של ניתוח קיסרי ביחס ללידה רגילה. סדר היום במחלקה כולל שלוש ארוחות ביום, ביקור רופאים והנקות. במהלך השהות במחלקת היולדות מקבלת האם הטרייה הדרכות נקודתיות בנושאים דוגמת הנקה, טיפול בתינוק, רחצה, התעמלות לאחר לידה ועוד.
ההדרכות האלה הן ברובן פרטניות, בהתאם לרצונות היולדת והזמינות של הצוות המקצועי של בית החולים. כמו כן נערכות בבית החולים, מספר פעמים בשבוע, פעילויות התעמלות ליולדות, שמסייעות להן בן השאר לשקם לאחר הלידה את רצפת האגן.
סיורים והכנה ללידה
לפני הלידה ניתן להירשם לקורס הכנה ללידה, המועבר על ידי מיילדות חדרי הלידה של בית החולים באמצעות בית הספר לאחיות. הקורס הסטנדרטי כולל חמישה מפגשים, במסגרתם נעשה גם סיור בתשתיות הלידה של בית החולים. בין הנושאים שנלמדים במסגרת הקורס ניתן למנות את שלבי הלידה, הקלה על כאבים במהלך התקופה, שיטות לידה, טיפול ראשוני בתינוק (רחצה, הנקה) ועוד.
בית החולים הלל יפה מאפשר לקחת חלק בסיור העובר בחדרי המיון של יולדות, חדרי הלידה, מחלקת היולדות וכן הלאה. נכון לנקודת הזמן הנוכחית הסיורים מתקיימים בימי שישי בשעה עשר בבוקר. אין צורך להירשם לסיורים מראש, והם אינם כרוכים בתשלום.
פרטים ליצירת קשר
טלפונים: מזכירות אגף נשים ויולדות: 04-6304248.
תחנת אחיות מחלקת יולדות: 04-6304330.
תחנת אחיות חדר לידה: 04-6304356.
שעות ביקור: במחלקת היולדות של בית החולים הלל יפה ניתן לבקר כל יום בין השעות 11:00-13:00, 16:00-17:00 או 19:00-21:00. בן הזוג אינו יכול לשהות עם היולדת בשעות הלילה, אלא רק עד השעה 21:00 (ללא הגבלה).
כתובת: בית החולים הלל יפה ממוקם בחדרה (מיקוד 38100).
בתי חולים נוספים באזור השרון: