המרכז הרפואי העמק הוא מרכז חשוב בנוף הרפואי של אזור הצפון, והמקום אליו מגיעות רבות מנשות הצפון לעבור את אחד הרגעים החשובים בחייהן – הלידה, כמובן. במקום, בו נערכות יותר מ-4,000 לידות בשנה, ניתן מענה מקיף מאד מבחינת תשתיות הלידה, תוך דגש על התאמת הלידה לרצונות האישה. לפניכם סקירה של מערך הלידה של המרכז הרפואי העמק.
חדרי הלידה
במרכז הרפואי העמק יש שבעה חדרי לידה, המופרדים ביניהם במחיצת זכוכית אטימה (ולכן הם נחשבים למעט בעייתיים מבחינת המרווח). החדרים כוללים מקלחות או שירותים פרטיים, כשמערכת השמע משותפת לכלל החדרים. גם בקבלת היולדות עלולים בני הזוג להיתקל בבעיה, כאשר לפי הנוהל בבית החולים יכול בן הזוג להימצא בחדר הקבלה עם היולדת רק אם אין באותו זמן יולדת אחרת באותו חדר. יש בקבלה שלוש מקלחות שהיולדות יכולות להשתמש בהן.
ניתן לבחור בין מספר אופנים של לידה, וזאת כמובן על פי מאפייני המקרה ורצון היולדת. לצד לידה טבעית נעשות לידות תוך שימוש באמצעים להקלה או לשיכוך כאבים, לרבות הרדמה באמצעות אפידורל (יש לציין שאחוז השימוש באפידורל בבית החולים נמוך בצורה משמעותית מאשר הממוצע בבתי החולים בישראל), תרופות לשיכוך כאבים, גז צחוק או שיטות אלטרנטיביות. שיעור הביצוע של חתכי חיץ בבית החולים נמוך בצורה משמעותית מהממוצע הארצי.
בית החולים מבצע פעמים רבות לידות במצג עכוז, מה שממש לא מובן מאליו. באשר להתעכבות הלידה, במצב של ירידת מים מקפידים בבית החולים על כך שהיולדת העתידית תהיה פאסיבית מבחינה פיזית. ההמתנה לרוב היא עד לפרק זמן של 24 שעות, לאחריו תינתן אנטיביוטיקה וגם יתחילו פעולות שונות שתכליתן זירוז הלידה.
במקרים מורכבים המחייבים זאת ייעשה ניתוח קיסרי, כאשר בית החולים הוא אחד הבודדים בישראל שמבצע ניתוח קיסרי "טבעי": כלומר ניתוח קיסרי שמזכיר בתנאים שלו יותר את הלידה הטבעית. בנוסף פועלים בבית החולים חדרי מיון יולדות, אליהם מגיעות יולדות שסובלות מבעיות רפואיות או מסיבוכים של ההריון. במחלקת היילודים ממוקמים מחלקת תינוקיה ויחידת פגים, הנחשבת לאחת הטובות שיש בישראל בתחומה.
ברמה הכללית אפשר לטעון שהמרכז הרפואי העמק מפגין גמישות, ומנסה למלא את הרצונות של היולדות – כל עוד ניתן לעשות זאת כמובן מבחינה רפואית ללא חשש. כך למשל יש גמישות מבחינת תנוחת הלידה או מועד החיתוך של חבל הטבור. הנשים ובני זוגן יכולים להיפגש מבעוד מועד עם המיילדת ולהרכיב תוכנית לידה אישית, המתייחסת לשאלות דוגמת האווירה הרצויה בחדרי הלידה, ההעדפות מבחינת הקלה ושיכוך כאבים, בחירת תנוחות ללידה וכן הלאה. בבית החולים מעניקים לאחר הלידה פיטוצין לצורך כיווץ הרחם, אבל ניתן לבקש שלא לקבל את הזריקה הזו.
מחלקת יולדות
מחלקת היולדות של המרכז הרפואי העמק היא המקום אליו מגיעות הנשים לאחר הלידה, ובו הן שוהות פרק זמן של מספר ימים – לרוב כיומיים לאחר לידה רגילה, או כארבעה-חמישה ימים במקרה של ניתוח קיסרי. יש חלוקה לחדרים פרטיים (בהם יכול בן הזוג לשהות לצד היולדת גם בשעות הלילה), ולצד זה חלקים המיועדים לשלוש יולדות. כן נעשה ניסיון למקם את הנשים בחדרים על פי צורת הביות הרצויה מבחינתן.
בדרך כלל המעבר למחלקת היולדות ייעשה מספר שעות לאחר הלידה, כאשר בדרך כלל מתבצעת הפרדה בין האם לתינוק למשך שעתיים עד ארבע שעות. האם יכולה לבצע את ההנקה הראשונה של התינוק כבר בחדר הלידה. במחלקה נוקטת במדיניות של "אפס הפרדה" בין האמהות הטריות לילדיהן, כך שהדגש הוא על שהות רציפה של האם עם הילד עד לשחרורה הביתה (מה שידוע בתור ביות מלא).
נשים המעוניינות בכך יכולות לבחור במסגרת של ביות חלקי, במסגרתה שוהה התינוק ביום לצד אימו אבל בלילה בתינוקיה. אופציה אחרת היא ביות גמיש, על פיה האם תחליט מתי היא רוצה להיות לצד התינוק שלה, ומתי היא מעוניינת שהוא יימצא בתינוקיה. כדי להחליט על המסגרת הרצויה נלקחים בחשבון לא רק הרצונות של היולדת אלא גם שיקולים רפואיים, כך שלא תמיד ניתן לבחור בביות מלא. לאחר לידה המוגדרת כ"מיוחדת" יורידו את האם מהמיטה לאחר תריסר שעות. בפרק הזמן הזה יכול התינוק להימצא לצד האם הטרייה, בהנחה שיש מלווה אחד לפחות איתה.
ייעוץ, הדרכות וסיורים
במהלך תקופת האשפוז מקבלות הנשים ייעוץ והדרכות בנושאים מגוונים הנוגעים לטיפול בתינוק, לרבות הנקה, רחצה וכן הלאה. צוות בית החולים כולל מספר יועצות הנקה מוסמכות, אם כי היולדת יכולה להיעזר גם ביועצת הנקה חיצונית מטעמה.
נשים המעוניינות בכך יכולות טרם הלידה שלהן להירשם לקורס הכנה ללידה, שעוסק בנושאים דוגמת תסמיני הלידה, שלבי הלידה, טכניקות להקלה על כאבים או טיפול ראשוני בתינוק. ניתן לבחור בין מסגרת של קורס קבוצתי, קורס אישי להכנה ללידה או מרתון מקוצר להכנה ללידה. הקורסים כוללים בתוכם סיור בחדרי הלידה של בית החולים. במסגרת מועדון הלידה של בית החולים ניתן להיפגש טרם הלידה עם מיילדת, ולהרכיב יחדיו תכנית אישית של הלידה.
בימי שישי, בין השעות 9:00 ל-10:30, נערכים סיורים בחדרי ובמערך הלידה של המרכז הרפואי העמק. הסיורים האלה אינם כרוכים בתשלום, אבל מצריכם הרשמה מראש.
פרטים ליצירת קשר
טלפונים: חדרי לידה: 03-6494219.
מחלקת יולדות: 04-6494227.
מחלקת יילודים: 04-6495568 או 04-6494333.
שעות ביקור: שעות הביקור במחלקת היולדות של המרכז הרפואי עמק הן בין 12:30 ל-14:00, או בשעות 18:30-20:00 (20:30 בשעון קיץ).
כתובת: המרכז הרפואי העמק ממוקם בשדרות יצחק רבין 21, עפולה. חדרי הלידה, מחלקת היולדות ומחלקת היילודים ממוקמים בקומה השלישית של בניין אשפוז וחדרי ניתוח (בניין מספר 3). אל תתבלבלו עם המחלקה הגניקלוגית שבבניין החדש.
בתי חולים נוספים באזור הצפון: