במרכז הרפואי אסף הרופא בצריפין יש אגף לידה מהגדולים בישראל, ובו מחלקת מיון יולדות, חדרי לידה, מחלקות אשפוז לאחר הלידה ועוד.
בנוסף קיימות במרכז יחידות שנוגעות למצבים ספצפיים הקשורים לתהליך, דוגמת יחידת אולטרה סאונד, אגף פיריון, יחידת אנדוסקופיה גניקולוגית, מרפאת גניקולוגיה ועוד. כל אלה מסבירים מדוע מדי שנה נערכות במרכז הרפואי כמעט 10,000 לידות, שהופכות אותו לאחד הגדולים והעמוסים באזור המרכז.
מערך הלידה של המרכז הרפואי אסף הרופא
אז מה מציע המרכז הרפואי אסף הרופא עבור נשים היולדות בו? ראשית, מערך הכולל שבעה חדרי קבלה, בהם מתבצעות פעולות של טרום לידה: בדיקת מדדים שונים, לקיחת דגימת שתן, בדיקה גניקולוגית ועוד. המערך של אסף הרופא כולל 11 חדרי לידה משופצים ומאובזרים בצורה בהחלט ראויה. בחדרים אלה יש מיטות חשמליות ומתכווננות, חדרי שירותים, מקלחת פרטים, מכשיר טלוויזיה, פינת תינוק ועוד. בחדר אחד יש מתקן ג'קוזי, בו ניתן לשהות בין הצירים אבל לא במהלך הלידה עצמה. חדרי הלידה באסף הרופא הם פרטיים, ומציעים למשל כניסה נפרדת עבור האבות הטריים, שמקבלים לצורך זה כרטיס מגנטי.
הלידה בבית החולים נעשית לרוב בגישה טבעית, אך בהתאם לרצונות האישה ולמורכבות הלידה קיימות דרכי טיפול – הן משככי כאבים מסורתיים (אפידורל או פטידין למשל) והן שיטות אלטרנטיביות דוגמת הרפיות, נשימות, עיסויים, אמבט בועות ועוד. חלק מהמיילדות של בית החולים הוכשרו לבצע לידות טבעיות.
יש לשים לב שאחוז השימוש באפידורל בלידות באסף הרופא גבוה באופן יחסי לממוצע הארצי. כך גם בכל הנוגע לחתכי חיץ, אם כי המגמה בשנים האחרונות מהבחינה הזו היא מגמת ירידה. אם יש צורך בניתוחים לצורך השלמת הלידה בצורה בטוחה, למשל ניתוח קיסרי, הם ייערכו בבית החולים. אחוז הניתוחים הקיסריים באסף הרופא דומה לממוצע הארצי בדרך כלל, אך לעיתים גבוה ממנו.
במרכז הרפואי אסף הרופא משתדלים לכבד את רצון היולדת, בהתאם לשיקולים המקצועיים של הצוות. בבית החולים מקבלים בחיוב תוכניות לידה כתובות ומוכנות מראש, שעשויות לכלול תשובות לשאלות דוגמת שיטת הלידה, תנוחת הלידה הרצויה, מועד חיתוך חבל הטבור (לרוב נעשה בסמוך מאד ללידה) וכן הלאה.
יחד עם זאת, ברור שגם הנסיבות הספציפיות של הלידה ישחקו תפקיד, ועשויות להשפיע על מה שיתבצע בפועל. לאחר הלידה מוענק כברירת מחדל פיטוצין, בצורה של עירוי, כאשר אין גמישות מהבחינה הזו – גם לא ביחס לאופן מתן הפיטוצין. הניטור נעשה לרוב לסירוגין, על גבי כדור פיזיו ולא בריתוק למיטה, אם כי אין נכון לעכשיו מוניטור אלחוטי בבית החולים.
צוות בית החולים רחב, כיאה למספר הלידות הגבוה בו, כאשר במשמרת נתונה אמורות להיות בין שבע לעשר מיילדות. לצד אלה זמינים בכל רגע נתון שניים או שלושה מרדימים, שנכנסים לתמונה בעיקר במצבים של אלחוש אפידורלי. בעבר בית החולים לא קיבל בברכה דולות מטעם היולדות (לפחות בכל הנוגע ליולדות שאינן ברשימה הסגורה שהייתה לו), אבל כיום המדיניות שונה וחיובית יותר.
מעבר לחדרי הלידה תמצאו במרכז הרפואי מחלקה להיריון בסיכון, שני חדרי ניתוח גניקולוגיים (בהם נעשים למשל ניתוחים קיסריים), יחידה לאשפוז יום במקרה של הריון בסיכון ועוד.
לאחר הלידה: מחלקת היולדות והמלונית
יש לציין כי כן קיימת אפשרות להניק את התינוק עוד בחדר הלידה, לפני המעבר למחלקת היולדות. לאחר הלידה מועברת האישה למחלקת היולדות, הכוללת 26 חדרי אשפוז המיועדים ליולדת אחת עד שלוש יולדות, תלוי בחדר. כל אחד מהחדרים במחלקה זו כולל שירותים צמודים, מיטות מתכווננות ועוד. במחלקה יש חדר הדרכה, וכן מערכת דיגיטלית שמשמיעה מוזיקה מרגיעה.
הנשים יכולות לבחור בשיטת ביות חלקי, ביות גמיש או ביות מלא: בביות חלקי התינוק יימצא לצד אימו עד השעה שבע וחצי בערב, כאשר בשעות הלילה הוא יימצא בתינוקיה. ביות גמיש מבוססת על היכולת של היולדת להחליט מתי היא רוצה להיות לצד תינוקיה, ומתי היא מעוניינת שהוא יועבר לתינוקיה. בביות מלא התינוק יהיה עם אימו הן ביום והן בלילה, למעט פעמיים ביום בהן הוא יועבר לבדיקה במחלקת היילודים. לאחרונה החלה להיות מאומצת בבית החולים מדיניות של אפס הפרדה.
בסמוך למרכז הרפואי נמצאת המלונית "בייבי אסף", שמאפשרת אירוח בתנאים נוחים פי כמה ביחס למחלקת היולדות, יחד עם השגחה רפואית לאם ולתינוק, שירותי תינוקיה 24 שעות ביממה, הדרכות בנושאים שונים הנערכות בחדר ייעודי, שתי ארוחות מדי יום, לובי לאירוח ועוד. מחיר השהות במלונית אינו בטל בשישים, אבל ניתן לקבל החזר בהתאם לביטוחים המשלימים של קופות החולים.
הדרכות, סיורים ומה שביניהם
המרכז הרפואי אסף הרופא מקיים קורסי הכנה ללידה, הכוללים מספר מפגשים בשעות הערב ועוסקים בנושאים דוגמת שלבי הלידה וסוגיה, זיהוי תסמינים להריון והתמודדות איתם, הנקה, עיסויים, טיפול ראשוני בוולד וכן הלאה. ניתן לקבוע בהמשך לכך פגישה אחת על אחת עם המיילדת, פגישת הכנה ללידת תאומים / לידה בניתוח קיסרי ועוד. נשים שיולדות בבית החולים לא נדרשות לשלם על הקורס.
כמובן שלאחר הלידה ניתנים סיוע והדרכות נקודתיות, הן אישיות והן קבוצתיות. בית החולים שם דגש על מתן ייעוץ אישי ליולדת לפחות פעם אחת ביום, במשך תקופת האשפוז. ההדרכות הקבוצתיות מתמקדות בנושא ההנקה והטיפול הראשוני בתינוק, כשמהבחינה הזו כולל צוות בית החולים מספר יועצות הנקה מוסמכות.
שלוש פעמים בשבוע נערכים סיורים בחדרי הלידה ובאגף האימהות, שלא מצריכים תשלום אבל כן הרשמה מראש. נכון לעכשיו, הסיורים מתקיימים בימי שלישי ורביעי ב-19:30, או לחלופין ביום שישי ב-9:00.
פרטים ליצירת קשר
טלפונים: חדרי לידה: 08-9779016 או 08-9779010.
מחלקת יולדות: 08-9779040 או 08-9778077.
מועדון היולדות (כולל הרשמה לקורס הכנה ללידה): 08-9779002 או 08-9779030.
פקס: 08-9779044.
שעות ביקור: שעות הביקור במחלקת יולדות הן 11:00-13:00, 17:00-19:00 או 20:00-21:00 (מוצ"ש בלבד). בן הזוג יכול לשהות ליד האם החל מהשעה שמונה בבוקר ועד תשע בערב.
כתובת: המרכז הרפואי אסף הרופא ממוקם בצריפין (מיקוד 60930). חדרי הלידה ממוקמים בקומה הראשונה של בניין כהנוב (בניין 121).
בתי חולים נוספים באזור גוש דן: